Za nami już lato. Rozpoczęła się nowa pora roku - jesień, która jest jakże piękna i bogata. Uwrażliwiając dzieci na piękno jesiennego pejzażu, Ważki uczyły się dostrzegać zmiany zachodzące jesienią w sadzie i w ogrodzie.
Czyniliśmy to wielozmysłowo: wzrokiem, słuchem, dotykiem i smakiem. Wzbogacaliśmy wiadomości, dotyczące różnych źródeł witamin, a zwłaszcza owoców i warzyw - głównie tych jedzonych na surowo. Odnajdywaliśmy ich miejsce na Piramidzie Zdrowia, podkreślając ich znaczenie w codziennej diecie człowieka. Przy okazji kształtowaliśmy dobre nawyki żywieniowe dzieci, zachęcając je do spróbowania i smakowania owoców i warzyw, które serwują nam Panie Kucharki w ramach przedszkolnej stołówki, a także dostarczając innych, mniej znanych (egzotycznych), w które wyposażyliśmy nasz grupowy kącik przyrody. Dzieci też już rozumieją potrzebę mycia owoców przed jedzeniem.
Tydzień zakończyliśmy zajęciami kulinarnymi - przygotowaniem zdrowego posiłku: sałatki owocowej. Wspólnie z dziećmi najpierw ustaliliśmy kolejność poszczególnych czynności: zakładanie fartuszków, mycie rąk, mycie owoców, obieranie owoców, np. mandarynek, krojenie miękkich owoców plastikowymi nożami (banany, mandarynki, arbuz, itp.), wyciskanie soku z limonki, wymieszanie wszystkich owocowych kawałków w misce, porządkowanie miejsc pracy po jej zakończeniu, rozkładanie porcji sałatki na małe talerzyki, degustacja sałatki. Dzieci określały smak sałatki i poszczególnych owoców (jabłka, gruszki, śliwki, winogrona, mandarynki, banany, arbuz, pomarańcze, itp.).
Niektóre Ważki zjadły aż 3 porcje sałatki, prosząc o kolejne dokładki i mrucząc oraz mlaskając
z zadowolenia. Podczas jedzenia podkreślone zostały zdrowotne walory sałatki i surowych owoców w niej zawartych - sałatka bez dodatku cukru, a taka pyszna!