dwie postacie kucharki mieszają zupę w garnku

Jadłospis 05-09.02.2024 r

Poniedziałek     

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, kiełbasa dębicka, herbata owocowa z miodem naturalnym, warzywo. Alergeny:1,9
  2. obiad: Pieczeń rzymska w sosie własnym, makaron, buraczki, sok. Alergeny:1,7

Wtorek

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, ogórek świeży, jajecznica na maśle, kawa z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,3,7
  2. obiad: Gulasz wołowy, kasza bulgur, mizeria na jogurcie naturalnym, herbata owocowa z miodem naturalnym Alergeny:1,7,9

Środa

  1. śniadanie: Bułka pszenna, masło, sałata, ogórek świeży, ser salami, kakao z miodem naturalnym, warzywo Alergeny:1,7,10
  2. obiad: Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, marchewka z jabłkiem, kompot wieloowocowy. Alergeny:1,3,7

Czwartek 

  1. śniadanie: Chleb graham, masło, sałata, ogórek świeży, kiełbasa krakowska, herbata z miodem naturalnym. Alergeny:1,10
  2. obiad: Krupnik z mięsem ziemniakami, pączek, sok Alergeny:1,9

Piątek

  1. śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, dżem, zupa mleczna z kaszką manną, owoc. Alergeny:1,7
  2. obiad : Filet z dorsza w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, woda z miodem naturalnym. Alergeny:1,3,4,7,8 

     

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten 
  2. Skorupiaki 
  3. Jajka 
  4. Ryby 
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe 
  6. Nasiona sezamu i jego pochodne 
  7. Mleko 
  8. Orzechy 
  9. Seler i produkty pochodne 
  10. Gorczyca 
  11. Soja 
  12. Dwutlenek siarki/siarczyny 
  13. Łubiny 
  14. Mięczaki 

 

Zamknij menu
Wróć na początek strony