dwie postacie kucharki mieszają zupę w garnku

Jadłospis 27-31.03.2023r

Poniedziałek     

  1. śniadanie: Bułka pszenna, masło,sałata, rzodkiewka, szyneczka śniadaniowa, herbata owocowa z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,10
  2. obiad: Zupa pieczarkowa z ziemniakami ,mięsem, makaron z sosem jogurtowo-owocowym, woda z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9

Wtorek

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, serek homogenizowany, kakao z miodem naturalnym. warzywo. Alergeny:1,7
  2. obiad: Kotlet schabowy, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej herbata miętowa z miodem naturalnym. Alergeny:1,3

Środa

  1. śniadanie: Bułka pszenna, masło, pomidor, pasta jajeczna, kawa zbożowa z miodem naturalnym, owoce. Alergeny:1,7
  2. obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, mięsem, jajka z ziemniakami, kalafior na parze, kompot truskawkowy. Alergeny:1,3,9

Czwartek 

  1. śniadanie: Chleb grahamchleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, ogórek świeży , papryka świeża, rzodkiewka, szynkówka, ser żółty , herbata z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9,10
  2. obiad: Bitki w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki gotowane, sok jabłkowy. Alergeny:1,9,10

Piątek

  1. śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, dżem niskosłodzony, płatki owsiane na mleku, warzywo. Alergeny:1,7
  2. obiad : Ryba panierowana dorsz, ziemniaki, marchewka mini na parze, kompot wiśniowy. Alergeny:1,3,4,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten 
  2. Skorupiaki 
  3. Jajka 
  4. Ryby 
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe 
  6. Nasiona sezamu i jego pochodne 
  7. Mleko 
  8. Orzechy 
  9. Seler i produkty pochodne 
  10. Gorczyca 
  11. Soja 
  12. Dwutlenek siarki/siarczyny 
  13. Łubiny 
  14. Mięczaki 

 

Zamknij menu
Wróć na początek strony