Poniedziałek
- śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, sałata, rzodkiewka, ser żółty, herbata z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,7
-
obiad: Pieczeń rzymska, sos, Kasza bulgur, Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka, sok pomarańczowy. Alergeny:1,3
Wtorek
- śniadanie: Chleb pszenno- żytni, masło, papryka świeża, parówki z szynki, kakao z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,4,7
- obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami ,mięsem, Makaron z sosem owocowym, kompot truskawkowy. Alergeny:1,7,9
Środa
- śniadanie: Bułka pszenna, masło, pomidor, jajecznica na maśle, kawa z miodem naturalnym, warzywa. Alergeny:1,3,7
- obiad: Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, kalafior na parze lemoniada cytrynowa z miodem naturalnym, Alergeny:1,3,7
Czwartek
- śniadanie: Chleb graham, chleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, polędwica sopocka, herbata z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9,10
- obiad: Krupnik z ziemniakami ,mięsem, racuchy z jabłkiem, sok. Alergeny:1,3,7,9
Piątek
- śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, serek homogenizowany, ryż na mleku, owoc. Alergeny:1,7
- obiad : Łosoś pieczony w ziołach, ziemniaki, sałatka grecka, kompot owocowy Alergeny:1,4,
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jajka
- Ryby
- Orzeszki ziemne/arachidowe
- Nasiona sezamu i jego pochodne
- Mleko
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca
- Soja
- Dwutlenek siarki/siarczyny
- Łubiny
- Mięczaki