Poniedziałek
- śniadanie: Bułka pszenna, masło,sałata, rzodkiewka, szyneczka śniadaniowa, herbata owocowa z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,10
-
obiad: Zupa pieczarkowa z ziemniakami ,mięsem, makaron z sosem jogurtowo-owocowym, woda z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9
Wtorek
- śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, serek homogenizowany, kakao z miodem naturalnym. warzywo. Alergeny:1,7
- obiad: Kotlet schabowy, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej herbata miętowa z miodem naturalnym. Alergeny:1,3
Środa
- śniadanie: Bułka pszenna, masło, pomidor, pasta jajeczna, kawa zbożowa z miodem naturalnym, owoce. Alergeny:1,7
- obiad: Zupa pomidorowa z ryżem, mięsem, jajka z ziemniakami, kalafior na parze, kompot truskawkowy. Alergeny:1,3,9
Czwartek
- śniadanie: Chleb graham, chleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, ogórek świeży , papryka świeża, rzodkiewka, szynkówka, ser żółty , herbata z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9,10
- obiad: Bitki w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki gotowane, sok jabłkowy. Alergeny:1,9,10
Piątek
- śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, dżem niskosłodzony, płatki owsiane na mleku, warzywo. Alergeny:1,7
- obiad : Ryba panierowana dorsz, ziemniaki, marchewka mini na parze, kompot wiśniowy. Alergeny:1,3,4,
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jajka
- Ryby
- Orzeszki ziemne/arachidowe
- Nasiona sezamu i jego pochodne
- Mleko
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca
- Soja
- Dwutlenek siarki/siarczyny
- Łubiny
- Mięczaki