Poniedziałek
- śniadanie: Chleb graham, chleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, szynkówka , herbata z miodem naturalnym, warzywo. Alergeny:1,7,10
-
obiad: Zupa fasolowa z mięsem, ziemniakami, jabłka zapiekane z kruszonką, kompot wieloowocowy. Alergeny:1,7,9
Wtorek
- śniadanie: Bułka pszenna, masło, pomidor, ogórek świeży, pasta z makreli, kawa z mlekiem miodem naturalnym, owoc Alergeny:1,4,7
- obiad: Zrazy z wołowiny w sosie własnym, kasza bulgur, surówka z kapusty kiszonej, lemoniada pomarańczowa, Alergeny:1,7
Środa
- śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, sałata, rzodkiewka, ser żółty, kakao z miodem naturalnym, warzywo. Alergeny:1,7
- obiad: Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, marchewka z brzoskwinią, woda z miodem naturalnym. Alergeny:1,3,7
Czwartek
- śniadanie: Chleb pszenno- żytni, masło, papryka świeża, parówki z szynki, herbata z cytryną miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,7
- obiad: Zupa pieczarkowa z mięsem, ziemniakami, makaron pełnoziarnisty z sosem jogurtowo - owocowym, sok jabłkowy. Alergeny:1,7,9
Piątek
- śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, miód naturalny, zupa mleczna z ryżem, warzywo. Alergeny:1,7
- obiad : Ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki, mizeria na jogurcie naturalnym, herbata miętowa z miodem naturalnym. Alergeny:1,3,4,7
Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki
- Jajka
- Ryby
- Orzeszki ziemne/arachidowe
- Nasiona sezamu i jego pochodne
- Mleko
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca
- Soja
- Dwutlenek siarki/siarczyny
- Łubiny
- Mięczaki