dwie postacie kucharki mieszają zupę w garnku

Jadłospis 10.06 - 14.06. 2024 r

Poniedziałek     

  1. śniadanie: Chleb grahamchleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, rzodkiewka, szyneczka śniadaniowa, herbata owocowa z miodem naturalnym, warzywo. Alergeny:1,10
  2. obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami, mięsem, budyń z sosem owocowym, woda z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9

Wtorek

  1. śniadanie: Bułka pszenna, masło, dżem niskosłodzony, twaróg na słono, kakao z  miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,7
  2. obiad: Gulasz wieprzowy ziemniaki, marchewka mini na parze, herbata miętowa z miodem naturalnym. Alergeny:1,7

Środa

  1. śniadanie: Chleb pszenno- żytni, masło, ogórek świeży , jajecznica na maśle, kawa zbożowa z mlekiem miodem naturalnym, warzywo. Alergeny:1,3,7
  2. obiad: Rosół z makaronem, mięsem, racuchy drożdżowe z jabłkiem, kompot wieloowocowy, Alergeny:1,7,9

Czwartek 

  1. śniadanie: Chleb graham, chleb pszenno-żytni, masło, sałata, papryka żółta, czerwona, pomidor, rzodkiewka, ogórek świeży, szynka sopocka, ser żółty, herbata z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,10
  2. obiad: Zrazy z wołowiny w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki z jabłkiem , lemoniada pomarańczowa, Alergeny:1,7

Piątek

  1. śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, serek homogenizowany, płatki owsiane warzywo. Alergeny:1,7
  2. obiad : Ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki, sałatka grecka, sok jabłkowy. Alergeny:1,3,4,7

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten 
  2. Skorupiaki 
  3. Jajka 
  4. Ryby 
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe 
  6. Nasiona sezamu i jego pochodne 
  7. Mleko 
  8. Orzechy 
  9. Seler i produkty pochodne 
  10. Gorczyca 
  11. Soja 
  12. Dwutlenek siarki/siarczyny 
  13. Łubiny 
  14. Mięczaki 

 

Zamknij menu
Wróć na początek strony