dwie postacie kucharki mieszają zupę w garnku

Jadłospis 25-29.09.2023r

Poniedziałek     

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, sałata, rzodkiewka, ser żółty, herbata z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,7
  2. obiad: Pieczeń rzymska, sos, Kasza bulgur, Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka, sok pomarańczowy. Alergeny:1,3

Wtorek

  1. śniadanie: Chleb pszenno- żytni, masło, papryka świeża, parówki z szynki, kakao z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,4,7
  2. obiad: Zupa ogórkowa z ziemniakami ,mięsem, Makaron z sosem owocowym, kompot truskawkowy. Alergeny:1,7,9

Środa

  1. śniadanie: Bułka pszenna, masło, pomidor, jajecznica na maśle, kawa z miodem naturalnym, warzywa. Alergeny:1,3,7
  2. obiad: Kotleciki drobiowe, ziemniaki puree, kalafior na parze lemoniada cytrynowa z miodem naturalnym, Alergeny:1,3,7

Czwartek 

  1. śniadanie: Chleb grahamchleb pszenno-żytni, masło, sałata, pomidor, polędwica sopocka, herbata z miodem naturalnym. Alergeny:1,7,9,10
  2. obiad: Krupnik z ziemniakami ,mięsem, racuchy z jabłkiem, sok. Alergeny:1,3,7,9

Piątek

  1. śnaiadanie: Bułka pszenna, masło, serek homogenizowany, ryż na mleku, owoc. Alergeny:1,7
  2. obiad : Łosoś pieczony w ziołach, ziemniaki, sałatka grecka,  kompot owocowy Alergeny:1,4,

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten 
  2. Skorupiaki 
  3. Jajka 
  4. Ryby 
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe 
  6. Nasiona sezamu i jego pochodne 
  7. Mleko 
  8. Orzechy 
  9. Seler i produkty pochodne 
  10. Gorczyca 
  11. Soja 
  12. Dwutlenek siarki/siarczyny 
  13. Łubiny 
  14. Mięczaki 

 

Zamknij menu
Wróć na początek strony