dwie postacie kucharki mieszają zupę w garnku

Jadłospis 21-25.11.2022 r

Poniedziałek     

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, papryka świeża,sałata, szynka gotowana, herbata z miodem naturalnym, warzywo. Alergeny:1,10
  2. obiad: Zupa jarzynowa z mięsem, ziemniakami, spaghetti z sosem warzywno-mięsnym, kompot jabłkowy. Alergeny:1,7,9

     

Wtorek

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytnimasło, pomidor, jajko gotowane, kawa z miodem naturalnym, owoc. Alergeny:1,3,7
  2. obiad: Gulasz wieprzowy z sosem warzywami, kasza bulgur, lemoniada pomarańczowa. Alergeny:1,9

Środa

  1. śniadanie: Chleb grahammasło, ogórek świeży, pasta z ryby, kakao naturalne z miodem naturalnym, warzywo Alergeny:1,4,7
  2. obiad: Kotleciki drobiowe, ziemniaki, sałatka grecka, kompot wieloowocowy. Alergeny:1,3,7

Czwartek 

  1. śniadanie: Chleb pszenno-żytni, masło, rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek świeży, kiełbasa tatrzańska, ser żółty, herbata owocowa z miodem naturalnym. Alergeny:1,9,10
  2. obiad: Krupnik z ziemniakami, mięsem, racuchy z jabłkami. sok. Alergeny:1,3,7

Piątek

  1.  śnaiadanie: Bułeczki, masło, pomidor, kaszka manna z budyniem, owoc. Alergeny:1,7
  2. obiad : Klopsy mielone z ryby w sosie jogurtowo-warzywnym, ziemniaki, woda z miodem naturalnym. Alergeny:1,3,4,7

Dzieci między posiłkami dostają wodę niegazowaną. W razie braku jakiegokolwiek produktu jadłospis może ulec drobnym zmianom.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten 
  2. Skorupiaki 
  3. Jajka 
  4. Ryby 
  5. Orzeszki ziemne/arachidowe 
  6. Nasiona sezamu i jego pochodne 
  7. Mleko 
  8. Orzechy 
  9. Seler i produkty pochodne 
  10. Gorczyca 
  11. Soja 
  12. Dwutlenek siarki/siarczyny 
  13. Łubiny 
  14. Mięczaki 

 

Zamknij menu
Wróć na początek strony