Dwu-tygodniowy cykl, poświęcony tematyce owoców i warzyw, który poszerzył wiedzę Ważek o witaminkach, zakończył się…wspólną pracą. Taki finał był dla dzieci imponujący, bo na podsumowanie samodzielnie wykonaliśmy sok owocowo-warzywny, tj. sok jabłkowo-marchwiowy.
Dzieci poznały etapy czynności związanych z tym zadaniem: obserwowały przygotowywanie stanowiska pracy, gromadzenie potrzebnych sprzętów i pracę Pani Hani, która kroiła jabłuszka na ćwiartki i usuwała z nich owocnię. Poznały nowe urządzenie - sokowirówkę. Wiedzą, że jest to urządzenie, które działa na prąd i że podczas używania go, należy zachować szczególną ostrożność. Ważki rozwijały też swoją samodzielność i przedsiębiorczość poprzez: zakładanie fartuszków, mycie rączek, a następnie mycie jabłek i marchewek. Czekały na swoją kolej wrzucania marchewek (zrobiliśmy najpierw sok marchwiowy), a następnie jabłek (sok jabłkowy) do sokowirówki. Z zachwytem obserwowały soczki, które lały się do dzbanków, a następnie określały ich kolory i zapach, by w końcu degustować smakowo: sok jabłkowy, a potem połączony z marchewkowym: sok jabłkowo-marchewkowy. Głośne siorpanie, puste szklanki i “soczkowe” wąsy, były najlepszym podsumowaniem.