Informacja o przetwarzaniu danych osobowych - obowiązek informacyjny RODO

  1. Informacje dotyczące Administratora:

    Administratorem Państwa danych osobowych jest Przedszkole Samorządowe „Borowiaczek” z siedzibą w Śliwicach, ul. Pocztowa 2, 89-530 Śliwice
    tel.531 490082, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  2. Informacje dotyczące Inspektora Ochrony Danych:

    Administrator powołał inspektora ochrony danych, Pana Tomasz Jutrowski, z którym można się kontaktować poprzez adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub tel. 500438300.
  3. Cel przetwarzania Państwa danych oraz podstawa prawna.

    Dane osobowe przetwarzane będą na podstawie przepisów prawa w związku z wypełnianiem przez szkołę zadań dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych oraz działaniami związanymi z promocją szkoły, poprzez udostępnianie informacji o organizowanych wydarzeniach oraz osiągnięciach naszych uczniów . Jeżeli będziemy chcieli przetwarzać dane osobowe w innym celu poprosimy Państwa o zgodę .
  4. Komu przekazujemy Państwa dane.

    Państwa dane mogą być udostępniane innym podmiotom publicznym upoważnionym do tego, na mocy obowiązujących przepisów prawa oraz podmiotom, z którymi administrator zawarł stosowne umowy np. na usługi informatyczne lub księgowe czy konserwacje i naprawę monitoringu. Z zastrzeżeniem jednak, że dane przetwarzane będą tylko w zakresie niezbędnym do realizacji umowy bez możliwości wykorzystania ich w innych celach.
  5. Okres przechowywania danych.

    Państwa dane osobowe będą przechowywane przez okres przewidziany przepisami prawa, kategoriami archiwalnej dokumentacji wynikającymi z jednolitego rzeczowego wykazów akt lub w przypadku udzielenia zgody, przez okres w niej wskazany.
  6. Posiadają Państwo uprawnienia związane z przetwarzaniem danych osobowych.

    Prawo do:
    1. dostępu do treści swoich danych i ich sprostowania,
    2. usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania,
    3. przenoszenia danych,
    4. cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody), którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem;
    5. wniesienia skargi do PUODO, gdy uznają Państwo, iż przetwarzanie danych osobowych Państwa dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych.
      Mają Państwo prawo wniesienia sprzeciwu.
  7. Obowiązek podania danych.

    Podanie przez Państwa danych osobowych jest wymogiem ustawowym w przypadku realizacji celów określonych w przepisach prawa. Jesteście Państwo zobowiązani do ich podania a konsekwencją niepodania danych byłby brak możliwości edukacji dziecka w naszej szkole. W przypadku przetwarzania danych na podstawie Państwa zgody podanie danych jest dobrowolne, lecz niezbędne do realizowania celu wskazanego w zgodzie.
    Państwa dane nie będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania.